HOME
KENPO
CONTACT

Wat is Kenpo?

 

"Zelfverweer, de wetenschap van het gevecht als woorden niet meer helpen"  en "Ed Parker"

 

Kenpo Karate wordt vaak "Zelfverweer, de wetenschap van het gevecht als woorden niet meer helpen" genoemd. Dat betekent dat Kenpo geen traditionele stijl van vechten is, maar een dynamisch systeem van bewegingen die kunnen worden aangepast om aan te sluiten aan de situaties van vandaag.

 

Het Kenpo systeem is ontworpen door Ed Parker. Naast de creatie van het Kenpo systeem heeft Ed Parker veel geschreven over Kenpo en vechtkunsten in het algemeen. Onder andere schreef hij een boek met gezegden die over krijgskunst gaan. Deze gezegden maken veel zaken duidelijk en makkelijker te onthouden.

 

 

 

 

 

    antwoord.

 

 

Ik hoop dat je deze gezegden net zo waar (en nuttig) vindt als ik. Je vindt er meer in het boek "The Zen of Kenpo".

 

Als je meer wilt weten over Kenpo in Nederland kun je ons natuurlijk altijd een e-mail sturen, of een briefje naar het adres van de school. Of nog beter: kom een keer langs, dan kun je een proefles volgen of gewoon een keer kijken. Als je wilt meedoen, bel/mail dan wel even van te voren voor een afspraak. Het schema van de trainingstijden kun je op deze site vinden.

 

 

Het embleem                                                                                                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het embleem dat hierboven is afgebeeld is in 1960 door Ed Parker ontworpen, samen met zijn broer David. Het wordt gedragen door alle Kenpo beoefenaars die zijn aangesloten bij de IKKA. Veel emblemen van andere organisaties zijn hiervan afgeleid. Op deze pagina zal ik proberen uit te leggen waar de verschillende figuren voor staan.

 

De tijger staat voor fysieke kracht. Hij is geel/oranje van kleur, de kleuren van het eerste leerstadium. Dit is het mechanische stadium. Zij die zich in dit stadium bevinden zijn nog meer onder de indruk van de fysiek sterkere, die de illusie koestert dat hij alle antwoorden weet. Het bruin in zijn ogen staat voor de gevorderde studenten, hier zijn er niet veel van. Het eerste beetje mentale kracht uit zich in het rood van z'n tong.

 

De draak staat voor spirituele kracht, welke ontstaat door te rijpen. De draak staat boven de tijger omdat 'ie een hoger doel representeerd. Hoewel de draak overwegend rood van kleur is, de kleur van het meesterschap, is er ook geel en oranje te vinden. De spirituele kracht is weliswaar het belangrijkst, maar we kunnen niet zonder het fysieke. In zijn ogen zitten de kleuren wit, bruin en zwart, de kleuren van de beginner, de gevorderde en de expert. De kleur van de gevorderde zit in de ogen omdat dit het niveau is waarop de beoefenaar leert te observeren.

 

De cirkel staat voor verschillende begrippen. In de eerste plaats staat de cirkel voor de cyclus die het leven zelf is. Ten tweede staat ze ervoor dat iedere beweging voortkomt uit de cirkel. In de derde plaats staat ze voor de vriendschapsband die er is tussen alle Kenpo-beoefenaren. Tot slot staat de cirkel voor de basisvorm waaruit ons bewegingsalfabet stamt.

De lijnen die de cirkel doorsnijden staan voor de richtingen waarin we met onze handen en voeten kunnen bewegen en de richtingen waar vanuit we kunnen worden aangevallen.

De kleur van de cirkel is grijs, dat staat voor de grijze massa, het brein.

 

De Chinese tekens staan op het embleem als herinnering aan de Chinezen, die als eersten deze vechtkunst beoefenden. De tekens aan de linkerkant betekenen "Geest van de draak en de tijger". Dit staat er om ons eraan te herinneren dat de geest het doel is, en dat het fysieke alleen een instrument is om het geestelijke te bereiken. De tekst aan de rechterkant luidt "Kenpo Karate", hetgeen "de weg van de vuist en de lege hand" betekent.

 

De vorm van de bovenkant van het embleem stelt het dak van een huis voor, waaronder alle leden van de IKKA kunnen schuilen. De zijkanten van het embleem zijn gebogen als een Chinees huis om de kwade geesten buiten te houden. De onderkant van het embleem stelt een bijl voor. Deze is van de beul die een ieder die de organisatie beschaamde zou afhakken.

 

De letter K onderaan het embleem staat onder andere voor Ki, innerlijke kracht, Kenpo en Knowledge, kennis.

 

 

De openingsceremonie                                                                                           

 

 





De beginstand.









Door de positie van de handen is de mond aan het zicht ontnomen. Dit wijst erop dat je eerst zult denken alvorens te spreken. De gebalde vuist staat voor de fysieke kracht. Het is de sterke, rechter, hand. Hij wordt afgedekt door de linkerhand, de hand van de wijze. Dat betekent dat je niet te koop zult lopen met je vaardigheden. Je verstand zal je krijgszuchtigheid overheersen.






Bij deze beweging leggen de handen symbolisch de vorm van het hart af. Dat wijst op het feit dat men niet de bedoeling heeft te vechten, dat men zijn medemens respecteert en dat men uitsluitend tot de verdediging zal overgaan als men daartoe gedwongen wordt. Het openen en sluiten van de klauwhanden duidt op een tijger die zijn klauwen strekt, klaar voor het gevecht. De handen die op de bovenbenen slaan maken het geluid van een dichtslaande deur. Er is geen weg meer terug.






De rechtervuist wordt opgeheven als om aan te vallen, maar hij wordt afgedekt door de linkerhand, de wijsheid. De krijger en de wijze trekken samen ten strijde. Het samenkomen van de handen wijst op het samengaan van lichaam en geest in al wat men doet. De snelheid waarmee de rechtervoet naar voren komt duidt op de furie van de tijger die zijn slachtoffers doet schrikken en verstijven.







De rechtervuist stoot uit naar de hartstreek. Daarmee wordt gewezen op het gevoel voor de waarde van het menselijk leven. De linkerhand gaat naast de rechter mee naar voren en fungeert als schild. De krijger en de wijze vechten zij aan zij.








De krijger en de wijze vechten rug aan rug. Zij zullen elkaar niet in de steek laten, zelfs al lijkt de strijd verloren. De rechterhand, die nu ook is geopend, geeft daarmee aan dat ook in de krijger een wijze schuilt.









Als de handen onderlangs draaien om terug op de heupen te komen slaan ze met de vingertoppen in de richting van de ogen van de tegenstander. Hierdoor wordt de tegenstander het zicht ontnomen op hetgeen de kenpoka doet.







Het meditatieve teken waarbij de handen elkaar bij de toppen van duimen en wijsvingers raken, is het teken Zai, of Nichirin-in, het teken van de zonnering. De driehoek die de handen vormen staat voor de vlam, die alles wat niet puur is vernietigd.








Als de linkerhand de rechtervuist bedekt geven we daarmee nogmaals aan onze krijgskunst niet te willen gebruiken.










Deze pose die op bidden lijkt symboliseert de spijt die je bij voorbaat al hebt van de schade die je misschien zult aanrichten.










Tenslotte leggen de handen nogmaals de vorm van het hart af.










Eindpositie.